joi, 4 septembrie 2008

heading [Anthony Goicolea]


Ambiguitate, nesiguranta, incertitudine, neliniste, un usor sentiment placut de teama, ce se strecoara tacut pe sirea spinarii, ridicand incet parul de pe antebrate. Nostalgie si o mica doza de tristete, cam astea ar fi cateva cuvinte prin care as descrie opera lui Anthony Goicolea.

Artist american, s-a nascut (1971) si a studiat la New York, unde locuieste si lucreaza si acum.
Opera sa consta in fotografii (montaje fotografice), desene, instalatii si videouri; totul invartindu-se in jurul a ceea ce inseamna…
adolescenta.

Un miros proaspat de padure peste care tocmai a plouat si senzatia ca ceva…
Ceva urmeaza sa se intample, imediat cum treci de marginea fictiva a imaginii.
Nu ceva neaparat rau, dar ca sexul, te temi sa o faci pentru prima oara, te temi de necunoscut, de schimbare. Si tocmai aceasta fierbere, aceast necunoscut, aceasta asteptare face ca opera lui Goicolea sa fie atat de fascinanta, surprinzand vizual atat de coerent ceea ce inseamna adolescenta.

“Miss You” a lui Trentemøller explica excelent imaginile lui Goicolea si va recomand sa frunzariti candava… noaptea prin opera lui ascultand aceasta melodie, vedeti ce se intampla.

Concentrandu-ne pe fotografia lui Goicolea, vom descoperi un baiat, care se joaca cu alti baieti ca el, sunt la fel, acelasi baiat multiplicat.
Anthony Goicolea este acest baiat. Folosindu-si propria imagine pentru a explora propriul sau univers.
Apar si adulti in imaginile sale, dar foarte rar, protejandu-l sau devenind victime ale unor glume copilaresti.
Odata cu inaintarea in varsta, acest baiat, acest personaj dispare treptat din imaginile artistului, incepe sa se ascunda, lasand loc peisajelor alterate digital, goale si nostalgice, ducandu-i lipsa precum un Neverland inghetat ar duce lipsa lui Peter Pan.
In seria “Septemberists” Goicolea introduce un alt gen de baiat, totul devenind mai serios, mai matur, mai…
adanc.


"Leaking" video by Anthony Goicolea

Niciun comentariu: