miercuri, 10 septembrie 2008

sub piele

Sub piele - Michel Faber

Am citit-o acum ceva timp insa abia azi-noapte mi-am adus aminte de ea. nu stiu excat cum s-a declansat amintirea. incercam sa adorm in timp c ma gandeam la chestii si chestie dupa chestie, s-a ajuns si la aceasta carte si da, tot in nesomn mi-a venit si ideea sa scriu despre ea aici.
.
Am recunoscut-o atunci si recunosc si acum ca aduce un pic a "Hotii de frumusete" a lui Pascal Bruckner, insa "Sub piele" impinge limitele sf-ului mai departe decat aceasta si oricum scopul "colectarii" este diferit, desi tot la supravietuire se refera.
.
de pe coperta cartii:
"Ca sa arate ca un om, isserley si-a tradat specia si propria natura. Pe o autostarda din muntii Scotiei, ea iese in fiecare zi la vanatoare de autostopisti tineri si musculosi. Inceput de pulp fiction, s-ar putea crede. [...] Sa fie roman politist? [...] Science fiction? Distopie? [...] Foarte economic scris, romanul nu da lectii, dar pune probleme de morala mai putin obisnuite - cum ar fi interspecialitatea (grija intre specii), canibalismul, vegetarianismul sau tehnologiile corpului."
.
Este imposibil sa nu te lasi vrajit de drumul pe care il intreprinzi in fiecare dimineata in Toyota rosie alaturi de o creatura mica de statura si nu tocmai frumoasa, purtat fiind de ritmul cadentat al scrierii si stilul lui Isserley, care nu lasa nici un amanunt la voia intamplarii si povestile care de care mai ciudate ale insotitorilor ei.
Si nu spun mai mult, trebuie descoperit!
Este departe de a fi un roman previzibil si mai degraba te tine incitat pe tot parcursul sau, fiind genul de carte pe care ti-e greu s-o lasi din mana doar pentru ca vrei sa afli ce se va intampla mai departe.
.
Ideea care sta la baza intregului roman este aceea ca, indiferent de natura noastra, sub piele, toti suntem la fel
.
lectura placuta!

Niciun comentariu: